construction roofer

Hvordan blir man snekker?

construction rooferSnekkerfaget har lange tradisjoner og er et stolt håndverk. Det finnes flere forskjellige typer snekkere, fra møbelsnekker og maskinsnekker til bygningssnekker, eller skal man snarere si at slik var det før i tiden. Nå hører man oftere en enklere inndeling i møbelsnekkere og de som tar det som nå kalles trevare og bygginnredning. Det er mulig å ta mesterbrev i begge disse to fagene. Bygningssnekker er et ord man egentlig ikke hører lenger, i dag har husbyggerne blitt så spesialiserte at man kaller dem for enten tømrere eller forskalingssnekkere. Likevel er det jo fortsatt mye annet som på folkemunne kalles for snekring, som for eksempel dreiing i tre, treskjæring, bødkeri, og bygging av båter.

En som er snekker jobber, i motsetning til det mange synes å tro, strengt tatt ikke med å bygge hus. Man kan kanskje snekre en dukkestue, men man snekrer ikke en moderne bolig. Det snekkerne gjør er for det meste knyttet til inventaret i huset. De kan for eksempel lage møbler eller dører, vinduer, og trapper i tre. Snekkere kan også være med å bygge ut kjøkken og bad. Det er imidlertid ikke slik at snekkerne snekrer der det bygges, de utøver sitt håndverk på et eget og dertil egnet verksted.

De som bygger hus i tre kalles for tømrere. Tømrere kan bygge hus. og regnes av noen som snekkere, men andre mener at dette ikke er riktig terminologi. De siste vil forbeholde tittelen for de som snekrer møbler og innredning.

For å bli snekker må man først ta videregående utdanning. På Vg 1 tar man bygg- og anleggsteknikk eller eventuelt teknikk og industriell produksjon. Så tar man VG2, og så følger det to år med lære. Etter det kan man ta fagprøve, også kjent som svenneprøve. Etter noen år som håndverker kan man så ta mesterprøve.

Leave a Reply